
Începând cu lansarea în cadrul radioului public din Cluj-Napoca, recenzii ale formaţiei şi prezenţa în topurile radio, precum şi extrase din concertul Stele şi Lumini al grupului Rodion GA, toate înregistrări radio. La acestea se adaugă un document vizual important – pelicula digitalizată, ilustrând momente din culise ale grupului clujean, precum şi fragmente dintr-un concert al anului 1979. Pe lângă arhiva audio şi video, un loc aparte îl ocupă galeria de fotografii, a compozitorului Rodion Roşca, dar şi documente din perioada comunistă.
Filmul descrie România din 1978, care se afla sub controlul dictatorului Ceauşescu. Artiştii erau persecutaţi şi închişi din cauza originii sau a opiniilor lor „inacceptabile”. Printre ei, extrem de talentatul muzician Rodion. Deşi era un star radio, albumul său de debut nu a fost niciodată lansat.
Contextul muzical şi social al apariției grupului Rodion GA împreună cu o trecere în revistă a curentelor muzicale existente atunci în Cluj precum şi a formaţiilor vremii le găsiţi AICI. Tot pe aceeași pagină, descoperiţi şi originile rockului românesc în Transilvania, dar şi momentele în care creaţia se făcea prin opresiunea cenzurii.
Rodion – îmblânzitorul de sunete
A ajuns să fie numit revelaţia muzicală anului 1979 pentru ca 30 de ani mai târziu să repare difuzoare, pentru a câștiga o pâine. Tot traseul până în acest punct îl găsiţi la secţiunea RODION – ÎMBLÂNZITORUL DE SUNETE, alături de alte detalii interesante legate de studioul său improvizat sau de metodele de imprimare ale partiturilor, dar şi motivul despărţirii temporare de muzică, precum şi sfaturile compozitorului pentru tinerii artişti din România. Toate acestea într-un interviu exclusiv semnat de Tudor Runcanu.
În GALERIE faceţi cunoştinţă cu tânărul compozitor Rodion Roşca, vedeţi afişe specifice anilor ‘80, dar şi fotografii din concerte sau vechi articole comuniste pentru a înţelege contextul social şi cultural al vremii.