
Castelul „Iulia Hasdeu” este un capriciu arhitectonic în formă de castel din municipiul Câmpina, România, construit între anii 1894 și 1896.
Castelul Iulia Hasdeu este o clădire stranie, ridicată de cărturarul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria fiicei sale. A fost denumit Castelul Magului sau Templul Spiritist de la poalele Carpaților. Circumstanțele construirii acestui edificiu nu sunt clare nici astăzi în totalitate.
Elaborarea planurilor castelului a fost realizată după „dicteu spiritist”. Iulia Hasdeu i-ar fi transmis tatălui ei, de dincolo de moarte, indicaţii privitoare la realizarea construcției (deși nu avusese în timpul vieții cunoștințe în domeniu).
Monumentul are un aspect ce utilizează elemente arhitectonice cu trimiteri directe către epocile Evului Mediu. Predomină înfăţişarea de fortăreaţă, de spaţiu închis, esoteric. Intrarea principală este străjuită de două tronuri, mari jilţuri din piatră, aşezate fiecare pe câte șapte lespezi ce simbolizează trecerea sufletului omenesc prin cele șapte etape cunoscute în credința populară sub denumirea de „vămile văzduhului”.
Lângă cele două jilţuri de la intrare sunt sculptate săgeţile care indică procesul reversibil al reîncarnării.
Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți ca Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
De asemenea, în ansamblul expoziției un loc important îl ocupă preocupările spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.