What's happening?

Video Sources 351 Views Report Error

  • Castelul Iulia Hasdeu – Templul Spiritist de la poalele Carpaților
Castelul Iulia Hasdeu – Templul Spiritist de la poalele Carpaților

Castelul Iulia Hasdeu – Templul Spiritist de la poalele Carpaților

Your rating: 0
8 1 vote

Synopsis

Castelul „Iulia Hasdeu” este un capriciu arhitectonic în formă de castel din municipiul CâmpinaRomânia, construit între anii 1894 și 1896.

Castelul Iulia Hasdeu este o clădire stranie, ridicată de cărturarul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria fiicei sale. A fost denumit Castelul Magului sau Templul Spiritist de la poalele Carpaților. Circumstanțele construirii acestui edificiu nu sunt clare nici astăzi în totalitate.

Elaborarea planurilor castelului a fost realizată după „dicteu spiritist”. Iulia Hasdeu i-ar fi transmis tatălui ei, de dincolo de moarte, indicaţii privitoare la realizarea construcției (deși nu avusese în timpul vieții cunoștințe în domeniu).

Monumentul are un aspect ce utilizează elemente arhitectonice cu trimiteri directe către epocile Evului Mediu. Predomină înfăţişarea de fortăreaţă, de spaţiu închis, esoteric. Intrarea principală este străjuită de două tronuri, mari jilţuri din piatră, aşezate fiecare pe câte șapte lespezi ce simbolizează trecerea sufletului omenesc prin cele șapte etape cunoscute în credința populară sub denumirea de „vămile văzduhului”.

Lângă cele două jilţuri de la intrare sunt sculptate săgeţile care indică procesul reversibil al reîncarnării.

Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți ca Sava HențiaNicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.

De asemenea, în ansamblul expoziției un loc important îl ocupă preocupările spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.

Sălile castelului

  • Sala 1 – Salonul de primire al doamnei Iulia Hasdeu, soția scriitorului, unde se află bustul de marmură al acesteia;
  • Sala 2 – Sufrageria, cu portretele familiei pictate în medalioane, pe pereții camerei;
  • Sala 3 – Templul Castelului, cel mai înalt turn, care are un pronaos cu oglinzi paralele și un altar. În mijlocul turnului, unde se urcă pe trepte metalice, se află o statuie a lui Iisus, sculptată de Raphael Casciani. Războiul, cutremurele și ignoranța umană au afectat de multe ori castelul, dar statuia lui Iisus nu a fost niciodată atinsă. În această sală se pot observa și cele trei camere, cea albastră, cea roșie și cea verde, culori date de vitralii.
  • Sala 4 – Biroul de lucru al lui B.P.Hasdeu, în care se află portretele savantului, soției și fiicei lor Iulia.
  • Sala 5 – Camera cu cale, dedicată Iuliei Hasdeu, unde se află păpușa Iuliei, o sculptură, bustul Iuliei Hasdeu, de Ioan Georgescu, din marmură de Carrara, realizat în 1890. De asemenea, aici se afla jurnalul și caietul de matematică al Iuliei.
  • Sala 6 – Camera obscură, unde aveau loc ședințele de spiritism, care are un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeșnic și o statuetă a lui Iisus.

Director

Director

Cast

Similar titles

Galeria marilor maeștri: Peter Paul Rubens
The Boy from Medellín
Concertul lui Michael Jackson în România.
Summer of Soul
A fost Machiavelli machiavelic? Documentar BBC
Apocalipsa după Cioran
Comoara naivă
Istoria trupei Phoenix
Rubens și arta barocă
The Punk Singer (2013)
Castelul Iulia Hasdeu – Templul Spiritist de la poalele Carpaților
Dinu Lipatti – Ultimul Recital

Leave a comment

Name *
Add a display name
Email *
Your email address will not be published