
Marile provocări ale lumii contemporane sunt discutate la a doua ediţie a conferinţelor „Despre lumea în care trăim“, care a debutat sâmbătă dimineaţă la Ateneul Român cu o conferinţă susţinută de Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, moderată de Mirela Nagâţ.
Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu au deschis seria de conferinţe cu un dialog despre dereglările lumii contemporane, cu o întâlnire, moderată de jurnalista Mirela Nagâţ, în care au vorbit despre creştinism, capitalism, democraţie. A fost elogiată cultura occidentală, europeană prezentându-se principalele atuuri ale culturii occidentale, dar şi problemele actuale ale acesteia. Pornind de la ceea ce a spus Pascal, s-a vorbit despre dereglările contemporane – manipularea, asaltul informaţiei – fake news-urile, breaking news-urile – care bombardează şi care „nu interesează“, de fapt, publicul.
“Care e criteriul rezonabilului şi al nerezobabilului? Un om se poate deregla? Se dereglează un ceas, o maşinărie. Răspunsul e da. Şi un om are mecanisme care se pot deregla. Propoziţia lui Pascal ne spune că dispozitivul este creierul. Dereglarea oamenilor e o dereglare a funcţiei de gândire a creierului. Sistemul circulator sau digestiv sunt reglate de la natură. Este şi creierul reglat de la natură? Spre deosebire de celalte, nu este reglat. Cine îl poate regla? Omul însuşi”, a spus Gabriel Liiceanu, care a subliniat că Socrate a fost cel care a pus primul “problema reglării”. “A distins adevărul de dreptate şi binele de rău. A constatat că adevărul era al tuturor sau al niciunuia şi că, printr-un dialog, se poate ajunge la un consens al opiniilor”, a adăugat filosoful.